29 Okt 2010

Malaysian Marine and Heavy Engineering

MHB -Malaysian Marine and Heavy Engineering

Salam

Berita gembira untuk investor di public mutual di bawah agensi kami.

MHB singkatan bagi Malaysian Marine and Heavy Engineering telah disenaraikan di Bursa Malaysia hari ini. Harga terkini setakat pukul 3.oo petang Ringgit Malaysia 4.68. Ia mempunyai 0.88 sen premium.

MHB adalah anak syarikat Petronas. Beberapa lagi anak syarikat petronas akan disenaraikan seperti Petronas Chemical Group, Petronas Carigali (nama lebih kurang).

Mereka yang apply melalui initial public offering tentu telah gembira dengan berita ini. Begitu juga bagi mereka yang apply untuk peruntukan saham khas kepada bumiputra. Kami galakkan anda apply untuk peruntukan saham khas bumiputra melalui remisier anda. Untuk pelabur amanah saham di bawah agensi saya juga tidak terkecuali dari skim ini.

Kami amat menggalakkan semua untuk mohon saham baru untuk anak syarikat pertonas. Sekiranya layak, mohonlah untuk saham peruntukan khas bumiputra. Anda boleh memohon melalui kami, persatuan remisier bumiputra. Kami buka juga untuk investor amanah saham di Public Mutual di bawah agensi kami.

Sekiranya anda berfikir untuk join agensi kami, hubungi kami di dfariz@yahoo.com

18 Okt 2010

Seminar - Bakal unit trusts consultant

Salam.

Kami akan adakan kursus untuk consultant baru dan yang bakal jadi consultant pada

Sabtu 23hb Oktober 2010
Jam : 9.15 Pagi - 12.15 tengahhari.
Tempat: Public Mutual , Johor Bahru. Tkt 30, Menara Public Bank, Johor Bahru.

Kursus ini adalah untuk memberitahu consultant baru yang market kita memang bagus betul. Macammana? Masuk seminar ini. Mungkin anda juga tidak sangka tentang kelebihan unit trusts. Menggunakan FP advisor dan CAMS untuk membuktikannya. Juga untuk bakal consultant yang belum yakin samada boleh jual atau tidak.

12 Okt 2010

Kerja part time yang lebih baik

Salam.


Kami nak beritahu apa yang kami rasa anda nak tahu sahaja.


Ini adalah pasal kerja part-time atau full time di agensi kami di Public Mutual. Tahukah anda kita sebenarnya berkerja dengan susah payah tetapi income tetap banyak tu jugak. Kalau naik pun, tak berbaloi. Kalau namanya makan gaji, macam itulah.


Anda sudah letak impian bahawa anda tidak akan berkerja makan gaji lagi 5 tahun atau lagi 2 tahun. Alhamdu lillah. Anda bijak. Tapi berapa ramai yang telah diberi ilham untuk membuat perkara yang sama, tapi akhirnya duduk di takuk yang sama aje. Apa yang kami nak beritahu ialah, bila diberi petunjuk, kita ikut pertunjuk itu hari itu jugak. Tak payah tangguh-tangguh. Usia meningkat, kalau orang islam pula, hari ini lebih baik dari semalam. Anda bagaimana?



Anda tahu income di public mutual sebagai perunding unit amanah itu besar. Kalau belum tahu, kami beritahu sekarang, bukan besar tapi sangat besar. Cari orang untuk melabur, orang tu dapat duit, kita dapat duit.


Macammana nak cari orang nak melabur? Tu boleh tanya kami. Orang yang tak melabur, orang tu rugi besar. Silap, rugi besar sangat. Kami selalu beri satu contoh. Seseorang yang melabur untuk 20 tahun, pada 1/1/88 melaburRM100,000 dalam public saving fund. Pada 2/1/08 pelaburan dia dah jadi RM 984,429. Ini adalah keuntungan sebenar.



Hampir semua orang ada duit EPF. Tak kan nak biarkan dia rugi aje. Maksud saya kalau tak labur, rugi lah dia. Dalam 10 tahun, akibat inflasi, duit kita dah susut kuasa membelinya sehingga LEBIH separuh. Tu , dua kali rugi. Kalau tak paham tanya kami.



Di public mutual, peluang adalah besar. Tak payah mengampu, memujuk, dan sebagainya Nak cari orang pun tak susah.

Jumlah rejection untuk unit trusts memang rendah. Nak reject apa benda. Kalau ada rejection tu pasal dah ada ahli keluarga yang jadi unit trusts consultant jadi nak bagi business kat family. Ada sedikit lagi rejection. Selebihnya kita yang nak bercerita pasal amanah saham bagi mereka paham. Insya Allah bila mereka paham, mereka melabur.


Kita nak jadi 'high income society'. Dalam 10 tahun, kita akan pergi menjadi negara maju. 10 tahun bukan lama. Nak jadi negara maju. Tapi kalau kocek selalu kosong aje, bila nak maju. Cari industry yang masih baru untuk berkembang. Seperti industri amanah saham yang teramat kecil, sedangkan negara maju sudah berkali-kali jumlah pelaburan dia. Kita dianggap masih dalam 'infancy stage' . Lihat EPF sahaja, baru tak sampai 2% dari jumlah simpanan sahaja yang dikeluarkan.




Satu kelebihan unit trusts di Public Mutual ni ialah ia ada income yang macam pencen. Pencen kita dapat masa umur 55, tapi di Public mutual kita dapat terus. Katakan bagi yang baru dapat RM200, bukankah ini suatu income yang tak tidak akan membantu ketika kita berada di hospital. Nauzubillah.

Kenapa ada pencen? Ia adalah carier benefit yang diberi setiap bulan berdasarkan jumlah pelaburan pelanggan anda. Ia tak termasuk commission, year end bonus dan lain-lain (semua ada lapan jenis income)

Kena ambil exam bukan? Tentu. Nak jual unit trust kita kena tahu pasal unit trust. Tak payah tahu macam mana nak bawa kereta. Kita adakan kursus satu hari penuh untuk tolong anda paham pasal unit trusts. Macam memandu kereta, susah ke?

Dengan sokongan dari upline dan sokongan dari remisier-remisier dan dealer yang memang kerja mereka di bidang saham, kami tidak tahu mengapa anda kata tidak.

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...