27 Mei 2011

Kita semua berjaya. Tapi 90 peratus yang buat perniagaan belum berjaya.

Salam

Tahu tak anda semua berjaya. Semua sekali. Anda lahir sahaja di dunia ini, anda telah berjaya. Ini  kerana ada banyak sperma, mungkin beratus ribu, telah berenang di dalam ibu kita dan anda anda telah berjaya  mengalahkan beratus ribu sperma yang lain. Kemudian lahirlah kita.

Sperma? Apa tu? Cari di Google

Tetapi kenapa kita masih belum berjaya. Semua orang tahu yang 9 daripada 10 rezeki itu melalui perniagaan. Bagi orang islam, ini yang disabda oleh nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. Adalah kita akan jadi yang 9 orang yang berniaga atau 1 orang yang mungkin makan gaji. Anda bagai mana? Ya, Anda.

Ada banyak sebab kenapa orang masih belum berjaya. Antaranya ialah terlalu mengikut cakap orang, berniaga sedikit tapi modal banyak keluar hingga habis duit, modal kecil sahaja tetapi tak menjadi, berputus asas hingga berbalik kepada kerja makan gaji.

Saya akan menulis di blog ini, sambil menceritakan kebaikan dan kelebian amanah saham, akan juga  memberi semangat kepada anda yang mahu menjadi perunding unit amanah. Apa kekurangan itu adalah ada manusia dan saya meminta maaf terlebih dahulu. Kita cuma menggalakan  orang menyimpan dan kita akan dapat duit. Menyimpan dengan lebih keuntungan. Dan kita dapat duit.

Saya teringat dengan cash flow quadrant oleh robert kiyosaki yang saya rasa tepat untuk diceritakan di sini. Ia menceritakan pasal Employee, Self Employed, Business dan Investor. Lihat di bawah atau cari di google



Bagi yang berminat nak join unit trust consultant ni, berikut adalah diperlukan (bagi yang belum pass exam cute).

1) Sign aggreement
2) Sign letter of aoth
3) Gambar Passport 6 keping
4) Sijil Original SPM atau ke atas
5) Duit RM263.00 termasuk kursus dan pesuruhjaya sumpah.
6) Salinan IC

Sila email ke dfariz@yahoo.com untuk pertayaan lanjut.

21 Mei 2011

Jadual keuntungan tahun-tahun lepas

Salam.

Saya masih percaya bahawa anda masih berminat untuk menceburkan diri dalam industri ini sebagai unit trust consultant. Untuk itu, saya berikan satu jadual keuntungan untuk islamic fund, dana yang saya galakkan. Contohnya "Public Islamic Dividen Fund" yang teratas sekali dalam jadual itu memberikan keuntungan 18.7% sehingga 31/3/2011. Dan tahun 2010 dia berikan 37.6%. (sehinnga 31/3/2010).

Dengan keuntungan sebanyak ini dibandingkan dengan EPF yang hanya 5%s setahun, insya Allah, ramai yang akan masuk melabur ke Public Mutual.


Bagi baris 2011 bermakna keuntungan setahun berakhir  31/3/2011 dan baris 2010 bermakna keuntungan setahun berakhir pada 31/3/2010. Dana yang boleh digunakan untuk pelaburan EPF pula ditanda "/" pada baris EPF. Baris "Fin End" pula menunjukkan kepada tarikh tutup perakuanan juga tarikh yang biasa bagi pemberian dividen.

Dari bulan Januari hingga April, income saya sebagai PART-TIME, telah lebih RM10,000 . Saya terlalu ramai client yang tidak sempat dikejar sebab buat part-time. Saya masih terlalu sayang dengan kerjaya saya sebagai remisier. Bagi remisier atau dealer, saya cadangkan supaya jadi unit trust consultant. Dapatkan sesuatu yang menambahkan lesen yang juga menambahkan income anda. Exam tu tak payah study pun tak apa sebab senang sangat bagi remisier.

Bagi yang bukan dealer atau remisier, tapi mahu sesuatu yang anda boleh pegang dan menjadi asas untuk unlimited income, saya cadangkan masuk sekarang. Email dfariz@yahoo.com sekarang. Anda perlukan RM250 untuk ambil exam(anda dibayar balik selepas mencapai jualan , RM10 untuk kursus dan RM3 untuk pesuruhjaya sumpah, Gambar passport 6 keping, Photostat IC, Sijil SPM ke atas (original), sign agency contact.

Gaji direct upline saya dalam  RM20,000. Seorang rakan supervisor full-time lebih kurang RM15,000. Saya pernah jumpa rakan yang mendapat RM55,000 dan RM84,000. Apa lagi, join lah.

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...