27 Mei 2011

Kita semua berjaya. Tapi 90 peratus yang buat perniagaan belum berjaya.

Salam

Tahu tak anda semua berjaya. Semua sekali. Anda lahir sahaja di dunia ini, anda telah berjaya. Ini  kerana ada banyak sperma, mungkin beratus ribu, telah berenang di dalam ibu kita dan anda anda telah berjaya  mengalahkan beratus ribu sperma yang lain. Kemudian lahirlah kita.

Sperma? Apa tu? Cari di Google

Tetapi kenapa kita masih belum berjaya. Semua orang tahu yang 9 daripada 10 rezeki itu melalui perniagaan. Bagi orang islam, ini yang disabda oleh nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. Adalah kita akan jadi yang 9 orang yang berniaga atau 1 orang yang mungkin makan gaji. Anda bagai mana? Ya, Anda.

Ada banyak sebab kenapa orang masih belum berjaya. Antaranya ialah terlalu mengikut cakap orang, berniaga sedikit tapi modal banyak keluar hingga habis duit, modal kecil sahaja tetapi tak menjadi, berputus asas hingga berbalik kepada kerja makan gaji.

Saya akan menulis di blog ini, sambil menceritakan kebaikan dan kelebian amanah saham, akan juga  memberi semangat kepada anda yang mahu menjadi perunding unit amanah. Apa kekurangan itu adalah ada manusia dan saya meminta maaf terlebih dahulu. Kita cuma menggalakan  orang menyimpan dan kita akan dapat duit. Menyimpan dengan lebih keuntungan. Dan kita dapat duit.

Saya teringat dengan cash flow quadrant oleh robert kiyosaki yang saya rasa tepat untuk diceritakan di sini. Ia menceritakan pasal Employee, Self Employed, Business dan Investor. Lihat di bawah atau cari di googleBagi yang berminat nak join unit trust consultant ni, berikut adalah diperlukan (bagi yang belum pass exam cute).

1) Sign aggreement
2) Sign letter of aoth
3) Gambar Passport 6 keping
4) Sijil Original SPM atau ke atas
5) Duit RM263.00 termasuk kursus dan pesuruhjaya sumpah.
6) Salinan IC

Sila email ke dfariz@yahoo.com untuk pertayaan lanjut.

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...