28 Apr 2012

Oil & Gas

Salam

Saya cuba ingat-ingatkan agen-agen di bawah saya supaya mencari orang yang banyak duit di dalam KWSP. Antara orang yang banyak duit dalam KWSP, yang boleh dikeluarkan adalah mereka, adalah mereka yang bekerja di syarikat Oil & Gas..

Di sini saya hendak ceritakan kisah yang lain. Saya terbaca di dalam bulletin yang dihantar kepada Unit trust consultant.





Saya mengatakan sebelum ini, orang yang banyak duit itu dari syarikat Oil dan Gas.. V Krishnan, yang dari syarikat Oil dan; Gas, sekarang sudah join Public Mutual. Mengapakan dia join Public Mutual? Itu persoalan yang saya tinggalkan.

Sekiranya anda bekerja di kilang, anda telah duduk di lubuk kewangan. Saya menggalakkan anda masuk sebagai agen unit trust.

Wassallam

27 Apr 2012

Felda Global Ventures Holdings Berhad

Salam


Perbukaan saham FGVH (felda) atau FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS BERHAD di bawah MITI untuk pelabur bumiputra. Lihat http://blog.amanahsaham.info untuk maklumat lanjut


Pernah jadi perunding unit amanah

Assalammualaikum wrt wbt

Anda pernah jadi perunding unit amanah. Tetapi lesen dah mati?

Sekarang ni, lesen yang dah mati dan tidak dihidupkan dalam masa 3 tahun akan mati terus dan tidak boleh dihidupkan kecuali kena ambil exam unit trust.

Jika sebelum 3 tahun, hidupkanlah lesen anda. Anda boleh hidupkan di syarikat unit amanah yang sama atau syarikat yang lain atau upline yang sama atau upline yang lain.

Kemasukkan ke dalam industri ini sudah menjadi lebih susah, dan akan menjadi lebih-lebih susah pada masa akan datang. Sekiranya anda telah ada lesen unit trust, anda mungkin telah tertidur bersama-sama lesen anda. Sekarang ini masanya untuk anda bangun semula. Industri ini masih di zaman bubak-budak lagi. Anda boleh pergi jauh, jauh dari yang anda fikirkan.

Cuba fikirkan, kita nak ramai orang masuk ke dalam industri ini tetapi ramai pulak yang tak layak. Mulai tahun ini, cuma orang yang kredit dalam mathematik dan bahasa pada peperiksaan SPM sahaja yang boleh ambil exam unit trust.atau dipanggil cute. Dan sekarang ni sudah ada point untuk kursus-kursus yang dibuat dan kita dikehendaki untuk mencukupkan beberapa point untuk membolehkan kita memperbahrui lesen kita. Exam unit trusts pun telah dijadikan lebih sukar untuk melepasi semenjak 1/1/2012. Ini sebenarnya adalah tanda-tanda industri ini berkembang dengan pesat dan memaksa pihak yang berkuasa untuk buat tindakan untuk mengurangkan pemegang lesen.

Sekiranya anda memikirkan untuk memasuki kumpulan kami, yang lebih kepada remisier (wakil peniagaan saham), dealer dan mereka yang datang dari bank, anda boleh menghubungi dfariz@yahoo.com.

Anda perlu ada
2 salinan photocopy kad pengenalan
Tandatangan Agency Contract
Tandatangan letter of Aoth
Gambar 4 keping
Duit lesen RM100.00


25 Apr 2012

Tanah yang tandus


Salam

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita  tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya  anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman


Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. 
(Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”. Ayat ini lebih menggunakan perumpamaan bumi sebagai ekonomi.

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu  mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG  dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.

Sebagai Perunding Unit Amanah bagi Public Mutual yang merupakan syarikat unit amanah tersohor di Malaysia, anda didokong oleh pengurus dana telah mencapai prestasi yang sangat cemerlang. Sekiranya anda bersedia untuk masuk ke dalam industri yang dilihat baru setahun jagung ini, boleh hubungi saya, melalui email dfariz@yahoo.com

23 Apr 2012

Bukan tiap-tiap hari baik melabur untuk jangka panjang.

Salam
Unit trust consultant dan bakal perunding


Melabur adalah untuk jangka panjang. Tiga tahun itu paling tidak. Tetapi tetap ada masanya tidak sesuai untuk pelabur dalam dana-dana tertentu.


Allah berfirman yang maksudnya "Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)


Maksud perkaraan "tanah yang tandus" dalam kamus bererti ‘barren’ dalam bahasa inggeris. Dalam bahasa malaysia ialah satu tempoh tertentu yang keputusan adalah kurang memuaskan’ 


Ia memberitahun kita bererti antaranya "ada masanya pelaburan itu akan susut nilainya apabila keadaan gawat.


Di dalam Bibble ada mengatakan 


25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

"TUHAN merberkati  tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun" ini bererti berlakunya ekonomi yang baik sangat dan ia mengandungi gelembung atau dalam behasa inggeris bermakna "bubbles" . Gelembung ini apabila ia pecah ia akan berbaik kepada ekonomi asal yang akan jatuh balik dua per tiga. Waktu ini jangan masuk ke pelaburan pasaram saham atau pelaburan unit amanah.

Banyak lagi pelajaran yang kita dapat dikonsikan. Kalau sesiapa mahu jadi unit trusts consultant hubungi saya di dfariz@yahoo.com

Wassalam

6 Apr 2012

Korang nak duit pencen tak? Sekarang

Assalamualaikum

Korang nak duit pencen tak? Dan bukan umur 55 tetapi sekarang? Ya duit dapat bulan-bulan. Walau kita tak kerja. Misalnya kita masuk hospital, selama sebulan. Ada tak orang bagi duit pencen? Ada yang bagi sekarang tak?

Dalam kerjaya sebagai Konsultant unit trust anda boleh dapat duit pencen. Ia dipangil 'Carier Benefit". Senang cerita lagi banyak pelaburan orang-orang yang anda jadi unit trust konsultant, lagi banyak carier benefit anda.

Kenapa perlu duit pencen? Kita tidak boleh kerja untuk selamanya. Sampai masanya ,semua atau sisit-sikit Dia ambil balik. Kita perlu buat persedian.

Sekarang ni, kita telah dengar umur untuk bersara hendak dinaikan. Kenapa? Kerana terlalu banyak orang yang miskin dari golongan warga emas. Wang EPF mereka cukup untuk 3 tahun pulak tu . Ini semakin serius.

Semasa simpan di bank, ASB dan  KWSP, tidak ramai yang memikirkan inflasi. Inflasi akan menjatukkan kuasa membeli duit kita. Duit yang banyak dalam jangkamasa yang lama akan kurang kuasa membelinya.

Simpanan untuk masa susah memang amat perlu. Dan jika anda mempunyai extra income dari unit trust dan  dapat duit pencen, ia akan jadi lebih mudah.

3 Apr 2012

Join sebagai konsultant. Tak rugi.


Assalamualaikum

Aku ,selain jadi remisier aku juga unit trust consultant. Unit trust consultant tu yang paling bestnya, dapat hampir percuma sebab exam dia senang. Untuk kita memang senang sangat. Bayangkan dah lima tahun kerja kat broker tanya soalan senang. Kalau dah lima belas tahun kerja, bagaimanalah senangnya.

Jual? Macammana?

Aku memang tak reti jual, Aku cuma kongsi maklumat tentang baiknya unit trust ni. Ia sebenarnya memang baik sangat. Bukan baik tapi baik sangat. Aku kongsikan maklumat tu, orang pun tahu kita berkerja kat A.A Anthony Securities. Lama-lama dia orang ikut.

Cerita pasal kebaikkan. Camne?

Aku cerita sikit. Kalau kita melabur di dalam Dana Public Saving dari 1/1/1988 dan disimpan sehingga 1/1/2008 iaitu 20 tahun. Harga dana tu dah jadi RM984,429 .

Itu pun dia tak tukar dana pada tahun 1996-1998. "Dua kitaran hidup ekonomi" menggalakkan kita berwaspada pada waktu itu. Masuk group ni dan aku cerita pasal "dua kitaran hidup ekonomi"

Tunggu dulu lah. Tunggu boleh tapi lebih lama lebih susah. Awal tahun ni FIMM buat soalan supaya susah dak lulus dan passing mark dinaikan. Selain tu, Sijil SPM mesti ada kredit dalam Bahasa dan Mathematics. Dan dalam tahun ni jugak, dia nak tambah syarat supaya lebih susah nak lepas syarat-syaratnya. 

Saya buat sampai RM5XXX sebagai PART-TIME. Direct Upline saya buat 20,000 hingga 60,000 sebulan tapi kena full-time.

Kalau duit exam RM 250 tu masalah. Contact saya, saya bagitau camne?

Yang diperlukan adalah
2 salinan Kad pengnalan
6 keping gambar passport
duit exam + kursus + pesuruhjaya sumpah = 250 + 10 + 3 = RM263 
Tandatangan Contract Agency
Tandatangtan letter of aoth
Sijil original SPM atau ke atas (Math dan bahasa - Kredit)
(kalau sijil SPM  hilang, boleh sign surat hilang dan ditantatangan dihadapan pesuruhjaya sumpah)

Boleh contact saya
Dzulfariz Azman email dfariz@yahoo.com
atau call / sms 0127057868

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...