24 Mei 2012

Takut Gagal

Salam

Anda takut gagal?

Anda hendak call pelanggan anda tapi takut nak cerita. Dah call, mintak-mintak lah tak jawab. Semua ini sebab perasaan takut gagal. Takut gagal ni kita hendak kikis dari diri kita.

Ikut kata-kata orang cina.



"Failure is not falling down but refusing to get up."

Chineese Proverb


dan lagi

“The greatest barrier to success is the fear of failure.” 
Sven Goran Eriksson

“I didn't fail the test, I just found 100 ways to do it wrong” 
Benjamin Franklin


"Failure is not falling down but refusing to get up."

Chineese Proverb

22 Mei 2012

Harga duit berkurangan atas sebab inflasi.

Salam

Satu lagi cara yang saya buat dengan tanya. "Kalau saya bagi abang setengah juta sekarang, dalam 20 tahun jadi berapa?"

Kemudian saya akan cerita bagaimana FD dan ASB semua akan berkurang dengan banyak sehingga ia menjadi 1XX,XXX. Ini jika dinilai untuk ikut kuasa membeli hari ini.

20 Mei 2012

Mana lebih baik hospital swasta atau hospital kerajaan

Salam

Kadang-kadang kita tak jumpa macammana nak mulakan

Bagi saya. kita boleh tanya "Abg tau tak public mutual"."Saya bagitau ia satu amanah saham sama dengan ASB. Tapi tau tak apa bezanya" saya sambung.

Kemudian kita tunggu dia jawab sebelum kita jawab "ASB tu dikeluarkan kerajaan, tapi kita punya dikeluarkan oleh swasta. Ok Abg tahu yang mana lebih baik. Contoh hospital kerajaan dengan hospital swasta, mana lebih baik?"

"Sama jugalah dengan Public Mutual.... bolehlah diceritakan kebaikkan Public Mutual."

Wassalam.

17 Mei 2012

Dijangka tahun 2018 - 2019 adalah tidak sesuai melabur


Salam

"Dua Kitaran Hayat Ekonomi serta Gawat ...." buku yang bakal menceritakan ekonomi mempunyai dua jenis pasaran. Satu adalah pasaran yang melampau dan satu yang biasa. Keadaan yang baik melampau atau baik sangat (bubbles economic) dan yang gawat melampau mengambil masa 14 tahun, iaitu 7 tahun sangat baik dan 7 tahun sangat gawat.

Ini diceritakan di dalam Al-Quran surah Yusuf ayat 12:46-49




(Setelah ia berjumpa dengan Yusuf, berkatalah ia): "Yusuf, Wahai orang yang benar (pada segala-galanya)! tafsirkanlah kepada kami (seorang bermimpi melihat): tujuh ekor lembu yang gemuk , dimakan oleh tujuh ekor lembu yang kurus; dan tujuh tangkai (biji-bijian) yang hijau serta tujuh tangkai lagi yang kering; (tafsirkanlah) supaya aku kembali kepada orang-orang yang mengutusku itu, semoga mereka dapat mengetahui tafsirannya". (Yusuf 12:46)



Yusuf menjawab: "Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya; kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan. (Yusuf 12:47)
 



Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih). (Yusuf 12:48)

Dan pasaran yang kedua iaitu pasaran normal disebutkan di dalam Al-Quran surah Yusuf juga ayat berikutnya


"Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)". (Yusuf 12:49)

Untuk Malaysia , selepas kemerdekaan, kita pernah merasai gawat yang melampau sekitar tahun 1969 (Felda & Felcra ditubuhkan) dan 1994 - 2000 (Malaysia buat kawalan modal tahun 1998)..Ini diceritakan akan berulang seperti dalam surah




Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya. (Al-Kahfi 18:7)



Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. (Al-Kahfi 18:8)


Terdapat banyak lagi ayat-ayat Al-Quran dan Bibble yang menunjukkan ekonomi kita mempunyai dua kitaran hayat yang mengambil masa 22 tahun hinnga 27 tahun. Ia menjangkakan ekonomi akan gawat sangat pada 2018-2019.

Bagi yang belum merasai gawat tagun 1998 seperti yang belum berkerja pada tahun 1998, saya ingin mengigatkan bahawa ekonomi ketika itu memang amat sukar dan genting sekali. Itulah masa yang index pasaran saham kita iaiti dikatakan turun hingga 76 peratus. Kalau RM100 kita labur ia akan tinggal RM 24 sahaja. Itulah Allah berfirman dengan maksudnya 



Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. (Al-Kahfi 18:8)


16 Mei 2012

Kita kena guna fakta.

Salam

Terimgat saya satu kisah. Satu masa bila seseorang berkata "Ini unit trusts, memang tak boleh masuk".

Saya tanya "kenapa tak boleh masuk?". Saya nak tahu masa itu kenapa dia kata begitu.

"Market makin hari makin jatuh" dia jawab. Saya beritahu dia".Sekarang ni market naik. Makin lama makin naik"

"Tapi tak boleh masuklah. You rasa orang kerja kilang ni semua OK ke?" dia kata

"I rasa OK. You tak rasa OK ke?" saya tanya.

"Kilang ni nak buang ramai orang. Kita nampak je OK" dia jawab.

"Ada bebrapa sebab kilng nak buang pekerja. 1) sebab kurang jualan 2) sebab nak kurangkan gaji walau pun jualan meningkat." saya sambung..Kebetulan kilang tu memasang kenderaan yang bertambah jualannya, saya beritahu yang ini bukan mengenai kurang sales, tetapi, untuk mengurangkan kos.

Dia berkata "Ini, kalau orang ada duit boleh masuk, tapi kalau tak ada duit, banyak hutang tak boleh."

Saya kata " Yes. Ini pelaburan untuk orang yang ada duit sahaja. Kita tak galakkan orang berhutang untuk melabur. Ada duit boleh" .Kemudian dia keluar.

Apa yang saya hendak beritahu ialah

"Kita kena yakin, yakin dengan fakta yang kita ada. Apa yang ditakutkan. Kita memberika fakta yang betul. "

Sebab itu akhir sekali saya berkata " Yes. Ini pelaburan untuk orang yang ada duit sahaja. Kita tak galakkan orang berhutang untuk melabur. Ada duit boleh". Bukankah itu perkara yang betul.




13 Mei 2012

Salam,

Anda mungkin takut kawan atau pelanggan kata anda berhajat sangat dengan duit dia. Tapi fikirkan sekali lagi. Ada peluang yang sangat bagus, pelangan itu akan berterima kasih kena berkongsi maklumat.

Anda tahu unit trust itu bagus. Anda pun tahu sekarang ni bukan sahaja bagus tapi sangat bagus. Sekiranya pelanggan anda tahu dari orang lain.Kepercayaan dia terhadap anda akan hilang sebab tak berkongsi maklumat.

Saya jangka,  masa yang untuk market jatuh tak lama. Antara tahun 2018 dan tahun 2019 kalau mengikut "Dua kitaran Hayat Ekonomi". Jangkamasa ini tak lama. Unit trust consultant adalah antara yang pertama merasai kesan dari market yang jatuh ini.

Jadi, jangan buat palnggan anda terlepas peluang yang anda. Kalau belum jadi konsultant, sekaranglah masanya.




10 Mei 2012

Tolong orang lain akan membantu orang lain menolong anda.

Salam

Menolong orang lain supaya dia akan dapat membantu orang lain akan tiba masanya orang lain akan membantu anda.. iaitu melalui unit trust dengan cara mengenalkan kepada orang lain dan hasilnya akan datang balik kepada kita. Unit trust inilah cara kita tolong orang untuk menyimpan. Tak kira kita tolong orang menyimpan untuk hari tua, untuk anak ke sekolah, untuk hari-hari yang betul-betul memerlukan. Kita akan membuatkan orang lain tolong kita.

Saya ambil video yang kurang 2 minit untuk dihayati. Anda boleh download sendiri vidoe-video lain.


dan


Perunding sekalian. Kita menggalakkan orang untuk melabur sebenarnya telah banyak kita bantu orang. Mereka mungkin tidak minat melabur atau menyimpan tempat yang tidak betul. Anda tahu perkara ni, andalah yang bakal bercerita kepada orang lain mengenainya. Yang lebih baik bila kita tolong orang dan orang itu tolong orang lain.

Dan sekiranya terdapat pembaca yang berminat untuk menjadi konsultant, anda perlu ada

2 salinan photocopy Kad Pengenalan
6 keping gambar passport
Duit RM250 untuk Cute Exam (senang sangat)
Sign letter of aoth - saya berikan
Sign Agency Contract - saya berikan
Sijil spm atau ke atas. Original. (Kalau hilang tak apa)

email ke dfariz(at)yahoo.com


Pocket calculator. Ada tak dalam pocker?

Salam,

Tahu tak pocket calculator? Bukan electronik calculator. Ia dicetak atas kertas dan ditulis Pocket Calculator.

Nama dia pocket calculator, dah tentu dalam pocket. Antara kegunaannya, bila kita compare product public mutual dengan EPF dan ASB. Atau compare ASB dengan Public Saving Fund. Sebab apa Public Saving Fund, sebab Asb tak Islamic. Kena compare dengan yang tidak islamic.

Jika dah betulkan niat anda, kenapa anda buat unit trust. Simpanlah bukan satu tapi lebih pocker calculator di dalam kocek anda.


9 Mei 2012

Berdoa dan berserah

Salam

Bila niat dah betul. Kita usaha dengan betul-betul. Kita usaha bagi lebih baik dari semalam. Esoknya kita buatkan lebih dari hari-ini. Dan jangan  lupa "Doa" dan "Berserah"

Doa adalah penting supaya kita tahu bahawa usaha kita itu syarat sahaja.. Kita usaha bagi baik dan lebih baik dari semalam. Dan berserah.

Dalam bukti dari buku "Dua kitaran hayat ekonomi", sekarang adalah masanya untuk melabur. Sehingga tahun 2018 dan 2019 yang mana akan ada kegawatan yang amat sangat. Tetapi sebelum gegawatan tersebut akan ada ekonomi yang sangat-sangat baik.


8 Mei 2012

Niat kena Betul

Salam

Bagaimana hendak berjaya?

Pertama ialah NIAT. Kalau sembahyang kita niat "sahaja aku ......" dan bukannya "saje-saja aku ....". Bila niat untuk unit amanah ni pun tak boleh 'saje-saje'. Nanti 'saje-saje' Allah tak bagi pendapatan.

Bagi saya niat tun penting diperbetulkan. Saya dapat  "pendapatan yang lebih-lebih" tu kena kena niat dengat betul. Direct upline saya yang dapat 20K - 60K pun niat kasi betul.

Saya pernah berjumpa agen yang tak buat submission, sehingga saya jumpa untuk tolong submitkan. Ada yang kata "dia dah cap jari tapi aku tak submit lagi. aku sudmit petang ni". Dan selepas 3 kali saya nak jumpa, barulah dia betul-betul submit. Ini kerana ,tak lain ialah 'tak niat yang tak betul

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...