13 Jul 2012

Pelanggan hendak berjumpa anda buat kali pertama. Apa nak buat

Salam

Apa nak buat? Jangan panik. Itu rezeki

Baca bismillah

Mulakan dengan bismillah. Dan bacalah doa lain seperti yang diberitahu dalam ayat. Ingat lagi bahawa kebun itu bermakna tempat untuk mengambil hasil ekonomi kita.

 Dan sepatutnya semasa engkau masuk ke kebunmu, berkata: (Semuanya ialah barang yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)? Kalau engkau memandangku sangat kurang tentang harta dan anak, berbanding denganmu, (Al-Kahfi 18:39)

Datang Awal
Jangan terlewat, Datang lewat menunjukkan kita tidak tidak begitu seruis dalam business ni. Biar kita menunggu pelanggan jangan pelanngan menunggu kita.

Beri Business Card.
Sediakan banyak business card. Business card akan menjadi agen marketing secara senyap-senyap.

Saya akan beri kepada orang yang ada di sekitar tempat saya menunggu pelanggan. Sebab itu saya suruh datang awal jadi kita boleh jumpa memberi lebih ramai pelangaan.. Malah, saya akan berikan kepada penyambut tetamu pada ketika itu.

Beri business card akan memberi kenyakinan kepada anda dan akan rasa lebih yakin bila ramai orang bertanya.

Gunakan fakta atau petikan ayat Al-Quran
Kita lebih banyak guna fakta kerana fakta lebih menyakinkan daripada apa yang kita anggap betul. Saya mempunyai senarai beberapa pelanggan yang saya rahsiakan namanya, keuntungannya berapa banyak yang dia capai, tarikh akaun dibuka dan lain-lain untuk dijadikan fakta apabila berjumpa. Anda mungkin boleh guna pocket calculator, FP advisor,  jam pelaburan dan lain-lain lagi.

Carikan keburukan produk dan kegawatan ekonomi
Kita juga tahu cerita mengenai kegawatan kecuali melalui Al-Quran. Kita cerita kepada pelanggan kita tentang kegawatan ekonomi akan datang dan yang lepas. Ceritakan strategi kita.?

Sebelum kegawatan yang besar akan ada ekonomi baik yang teramat sangat. Sehingga dalam Bible ada menceritakan 1 tahun Sabbath cukup untuk 3 tahun Sabbath. Apa strategi kita?

Selain ekonomi, keburukan pouduk juga perlu diketengahkan di sini.

Soalan akan memudahkan kita bercerita tentang produk
Kita tanya pelanggan sekiranya ada soalan. Soalan itu akan memudahkan kita untuk bercerita lebih terperinci mengenai tajuk soalan itu diajukan.

Close sale itu jika boleh hari itu jugak.
Close the sale kejap itu juga kerana masa lain boleh digunakan untuk prospek anda yang lain. Misal pelanggan kata.

“Saya nak berbincang dengan suami/isteri dulu”

Anda yakin suami/isteri akan terima tanpa anda menerangkan padanya?

Kalau saya, saya kata “Encik/Abang/Kakak kat sini nak melabur. Nak tambahkan duit Encik/Abang/Kakak jadi lebih banyak. Suami/Isteri tak akan marah, sebab duit Encik/Abang/Kakak. Kalau nak pergi beli dan bagi perabih duit, masa itu tanya suami/iseri dulu. “

Tanya tentang perpect lain
Tanyalah kau dia boleh beri nama dan  nombor telephone prospec yang lain.

Tanya pelanggan kalau berminat jadi UTC.
Beritahu padanya bahawa dia nampak seperti orang yang kita cari sebagai Konsultan Unit Trust.. Katakan mungkin satu hari saya ajak pergi ke Business Oppurtuniti Preview.

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...