30 Jul 2012

Switching. Perturan dari Fund A ke Fund B

Bakal Unit trust konsultan dan investors sekallian

Switching adalah satu cara untuk menukar dari fund A ke Fund B. Misalnya dari Public Islamic Dividend Fund ke Public Islamic Select Enterprise Fund.

Swithing ni bagi membolehkan investors memilih Fund apa yang diminati olehnya apabila fund yang dia masuk sekarang kurang disukainya. Jadi untuk switching jadi lebih berkesan, jenis fund mesti banyak supaya kita boleh bersesuaian. Lihat jenis Fund di Public Mutual, kita tahu ada fund yang banyak ditawarkan. Switching adakan dikenakan bayaran (Kecuali Mutual Gold) bayaran RM25.

Apabila market terlalu tinggi kita buat switching ke fund dalam  kumpulan bond. Apabila ia sudah jatuh kita buat switching ke fund dalam kumpulan equity. Cara ini lebih baik dari menjual semua fund semasa market tinggi dan masuk semula apabila market rendah, kerana caj yang tinngi akan dikenakan atas fund baru..

Bagi saya yang percaya bakal teori "Dua kitaran Ekonomi" saya menggalakkan buat swithing pada dua waktu. Iaitu kegawatan pada kitaran pertama dan kitaran yang kedua. Kitaran kedua kita telah hadapi tahun 2008 yang mana ini kena buat swiching kerana market turun walaupun tidak banyak. Tahun 2018 /  2019 dijangka akan berlaku kitaran pertama dan kita kena ajak investor untuk tukat.(switch) ke fund yang sesuai pada masa itu.

Swithching tidak menguntungkan konsultan dari sudut komisyen, ia menguntungkan sebab kita advise pelanggan untuk bersiap sedia.

Sampai sini dahulu. Kemudian saya akan ceritakan bagai saya menggalakkan klien saya buat switching pada awal tahun 2008. Tunggu

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...