9 Jul 2015

Penyembuhan Kanser

Vitamin B17, telah dijumpai oleh manusia lama dahulu. Ia bukanlah vitamin secara yang sah, tetapi khasiat yang amat penting. Vitamin B17 tidak terdapat pada makanan biasa, kecuali pada benih tumbuh-tumbuhan. Vitamin B17 juga tidak didapati dalam vitamin B komplek. Vitamin B17 terdapat di merata-rata tempat tetapi ianya dibuang begitu sahaja.

Vitamin B17 menghasilkan sejenis racun yang dinamakan cyanite, dengan izin, yang dipercayai oleh doktor-doktor dan cerdik pandai boleh membahayakan orang yang memakannya. Cygnite, dengan izin, menyebabkan unsur ini diharamkan oleh FDA (food dan Drug Administration), sebuah badan kerajaan yang mempromosi dan melindungi kesihatan di Amerika Syarikat.

Kes-kes antaranya pada  June 8, 1977 seorang budak  11 bulan, Elizabeth Hankin dari Attica diberi 5 biji tablet laetrile (bahan kimia yang sama seperi B17) dan terus pengsan dan 3 hari kemudian dia meninggal dunia.

Laetrile, dengan izin,  adalah dadah separuh sintetik yang dipatenkan  di Amerika Syarikat dan amydalin, dengan izin, adalah sesuatu yang sama seperti laetrile tetapi dari sumber semula jadi seperti biji benih dan kacang. Dalam artikel ini saya guna perkataan Vitamin B17 dan amydalin adalah serupa tetapi tidak laetrile kerana ianya adalah dadah.

Vitamin b17 ini diketahui amat merbahaya hanya jika ia bertemu dengan sel barah, iaitu ia akan mengeluarkan racun. Sel barah mengandungi  beta-glucosidase, dengan izin, yang mana akan bertindakbalas dengan Vitamin B17 dan akan menghasilkan cyanite, dengan izin,  yang beracun. Racun itu membunuh sel barah sahaja. Sel barah mengandugi 3000 kali lebih banyak beta-glucosidase, dengan izin.

Sekiranya banyak sel-sel barah maka lebih banyak cyanite, dengan izin, dihasilkan, maka adakah ini membahayakan si pemakan? Sebenarnya  tidak. Apabila cyanite, dengan izin, itu berjumpa dengan sel biasa ia akan bertukar kepada unsur-unsur yang lebih selamat. Anda buat konklusi anda sendiri.Dalam buku “A world without cancer” tulisan G Edward Griffin mencadangkan kita makan 1 biji apricot sehari (bijinya apricot bukan sebiji buah apricot) untuk mengelakkan kita dari mengidap penyakit barah. Bermakna untuk orang sihat digalakkan memakan 1 biji sehari apatah lagi kalau kita mengidap barah. Saya cadangan sekurang-kurangnya kita makan 7 kali lebih dari orang yang sihat bagi pengidap penyakit barah. Penyakit barah ini senang diubati pada peringkat awal dan amat mudah untuk dicegah.

Biji Apricot mengadungi banyak vitamin B17. Selain biji Apricot kita boleh menggantikan dengan bahan-bahan dari jadual di bawah.( dalam milligram setiap 100 gram sukatan).

Biji Apricot
>500
Biji Apels
>500
Buckwheat
100–500
Biji Cherri
>500
Flax
100-500
Millet
100-500
Biji Nectarine
>500
Biji Peach
>500
Biji Pear
>500
Biji Pear
>500
Biji Plam
>500
Biji Prun
>500
Biji Squash
100-500
Buah Blackberri Hutan
>500
Daun Alfalfa
>500

Biji Aprikot

Terdapat juga pada daun seperti alfalfa yang terdapat vitamin b17 tetapi kebanyakkannya vitamin B17 terdapat pada biji buah seperti dinyatakan dalam jadual tadi. Air dari alfalfa telah laris dijual di kedai-kedai, pasaraya dan kedai ubat. Ramai yang tidak tahu bahawa air alfalfa itu mengandungi  vitamin b17.

Kenapakah lebih banyak pada biji atau benihnya? Kita lihat hadis mengenai benih iaitu Habbatus sauda.

"Sesungguhnya Al- Habbatus Sauda' boleh menyembuh segala penyalit kecuali Al-Sam". Aku bertanya "Apakah Al-Sam itu?. Baginda menjawab, " Al-Sam itu ialah maut". (Riwayat Bukhari)

Apa itu habbatus sauda. Dari terjemahan bahasa arab – melayu ia bermaksud benih yang hitam. Memang terdapat benih yang bewarna hitam yang dinamakan habbatus sauda. Adakah itu sahaja. Mungkin ahli silat cekak Malaysia boleh rujuk kepada ustaz Hakim. Betul ke, ustaz Hakim?.

Dalam banyak benih yang bewarna hitam itu, adalah yang dimaksudkan adalah benih habatus sauda sahaja? Antara benih yang berwarna hitam itu adalah lada hitam, biji selasih, biji chin dan pelbagai yang lain-lain lagi Semua benih yang hitam ini mempunyai khasiat yang tersendiri. 

Biji selasih mempunyai khasiat seperti
Biji Selasih
             
1.       Dapat mengurangkan panas badan.
2.        Ia berkhasiat untuk menguatkan organ hati.
3.       Merawat insomnia (penyakit susah untuk tidur).
4.        Menenangkah fikiran yang secara tidak langsung dapat mengurangkan keadaan gelisah dan gagap.
5.        Dapat membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit.
6.        Dapat mengurangkan masalah sakit kepala, sakit gigi dan sakit perut.
7.        Bagi wanita, zat cineole dan tannin yang terkandung dalam biji selasih berkhasiat untuk mengurangkan cairan berlebihan pada vagina.

Nutrisi biji Chia adalah sebagai berikut:
Biji Chia

1.       8 kali lipat jumlah sumber Omega-3 dibandingkan salmon,
2.        6 kali jumlah kalsium dibandingkan susu,
3.       2 kali jumlah protein dibandingkan dengan biji-bijian lainnya,
4.       6 kali jumlah potassium dibandingkan pisang,
5.       3 kali jumlah antioksidan dibandingkan blueberry,
6.       3 kali jumlah zat besi dibandingkan bayam

Lada hitam telah dijadikan herba yang member rasa yang tersendiri mempunyai khasiat berikut.
Lada Hitam

1.       Membantu mencegah kanker terutama payudara.
2.       Membantu  pencernaan.
3.       Membantu menurunkan berat badan.
4.       Meredakan kumpulan gas.
5.       Dapat mencerahkan kulit.
6.       Mengatasi hidung tersumbat dan meredakan batuk.
7.       Anti-depresan alami

Jadi habatus sauda itu juga benih. Benih yang berwarna hitam itu jaga banyak yang mempunyai khasiat tertentu, jadi benih itu sesuatu yang hebat. Hebatnya biji benih adalah sebab terdiri di dalam benih itu makanan awal tumbuhan(MAT). Seperti lembu mempunyai susu awal lembu yang telah menjadi sesuatu yang amat baik untuk pelbagai penyakit, tumbuh-tumbuhan mempunyai MAT.

Bagus tak bagus MAT ini, ia memberikan makanan sebelum tumbuhan itu dapat mengeluarkan daun untuk menyerap cahaya matahari. Kita ambil taugeh sahaja sebagai contoh. Taugeh biasanya disimpan dalam ruang gelap tiada cahaya matahari. Anda boleh tanya dengan orang yang buat menyemai taugeh. Bagaimana ia boleh tumbuh seperti taugeh yang panjang walau tiada serapan cahaya matahari? Ini disebabkan oleh MAT, MAT lah yang memberikan makanan untuk ia membesar sehingga ia boleh menghasilkan makanan sendiri.

4Life TF Plus Advance adalah satu makanan sampingan yang dipercayai boleh memberi rawatan dengan berkesan. Dari kandungan yang ditulis di kotaknya, ia mengatakan Cow Colostrum dan Egg Yok atau dalam bahasa Malaysianya ialah susu awal lembu dan kuning telur. Susu awal lembu adalah makanan awal bagi lembu yang baru lahir dan kuning telur adalah makanan awal bagi binatang yang menetas dari telur.  Ini adalah makanan bagi binatang tetapi bagi makanan awal tumbuhan, ia adalah biji benih yang mana terdapat banyak B17.

Kuning telur yang dapat dijadikan makanan seperti susu awal lembu adalah telur yang apabila diperam ia akan menetas. Telur ayam bandar apabila diperam ia tidak menetas. Sebaliknya gunakan telur ayam kampung, ia akan menetas. Memang saya galakan ayam kampung atau ayam organik termasuk telurnya dan saya sendiri tidak makan ayam bandar.

Berkenaan biji buah delima, saya hendak bertanya cara makan delima itu macammana? Adakah kita makan isi dia dan buangkan biji dia atau kita makan sekali dengan biji-biji dia? Saya rasa cara yang betul seperti diberikan kepada nabi Ayyub untuk makan, adalah  dengan makan biji-bijinya sekali. Bukankah biji-bijinya mempunyai khasiat MAT? Adakah harus ia diperah dari isinya sahaja dan meninggalkan khasiat yang lebih baik?

Satu lagi benih yang amat berkhasiat dan sudah mula dibuat makanan sampingan adalah buah tunjuk langit. Buat tunjuk langit sebenarnya adalah benih  buah tunjuk langit yang terasa amat-amat pahit. Buah tunjuk langit guna dikenali dengan nama Mahogani dan terdapat banyak di kawasan lebuhraya di Malaysia.

Buah Tunjuk Langit - Saya beli di Pasar Borang Pandan.

Saya teringat kata orang tua saya bahawa habbatus sauda kita kena jadikan wirid. Wirid dengan habbatus sauda? Wirid di sini bukan dijadikan amalan yang kena baca. Wirid itu amalan harian secara tetap biasanya dalam bentuk bacaan tetapi tidak semestinya bacaan. Wirid juga dengan memakan habbatus sauda setiap hari tanpa tertinggal.Uztaz Hakim, betul ke macam tu?

Kalau seorang sihat makan 1 biji apricot (bijinya) sekiranya sihat, apabila menyidap barah lebih lebih banyak diperlukan.Ia bergantung tetapi bagi saya mungkin 7 kali secara minima secara TETAP atau SETIAP HARI.

Biji apricot boleh dimakan dengan mengkisarnya dan dimakan dengan makanan lain seperti buah pisang. Saya tidak galakkan kita guna mesin pengisar, kerana mata pengisar itu dibuat dari besi. Besi akan mengurangkan dengan banyaknya khasiat-khasiat dalam MAT tadi. Sama juga seperti madu lebah, ia amat sensitif kepada penggunaan bahan yang boleh bermagnet dan bahan yang boleh mengalirkan eletrik.

Cara lain adalah menumbuk menggunakan lesung dan memakan buah yang telah dihancurkan atau sekiranya kita tumbuk lagi ianya mengeluarkan minyak dan minyak itu kita makan menggunakan sudu plastic atau sudu kaca.

Ada juga syarikat yang mengeluarkan minyak dari vitamin B17 dan minyak habbatus sauda. Ianya harus dilakukan tanpa menggunakan logam dan harus diambil mengunakan sudu bukan logam.

Barah merupakan penyakit no 2 selepas penyakit jantung. Barah pangkal rahim pula merupakan pembunuh no 1  di Malaysia di kalangan wanita. Saya menekankan untuk ambil vitamin B17 secara tetap atau ambil habbatus sauda secara tetap dan sekiranya mengidap penyakit barah, perlu ambil sekurang-kurangnya beberapa kali lebih banyak. Ambil dengan menggunakan sudu bukan logam.


Sampai sini dahulu untuk bahagian 1.

Makam Si Bongkok.

Mencari sedikit sejarah dan makam Panglima Si (Tok) Bongkok Perjalanan kami untuk cari makam Panglima Tok Bongkok ini, yang dah ...